Onze eerste blog

Ruim een jaar geleden (september 2019) zijn Rob en ik begonnen aan de opleiding tot mantelzorgmakelaar. Dat deden we in Utrecht bij PostMD-opleidingen. We zijn deze opleiding gestart met een behoorlijke kennis op het gebied van zorg en PGB, maar het doel was om op meerdere punten en binnen alle zorgwetten allround te worden, zodat wij ons werk als PGB-adviseurs konden uitbreiden tot mantelzorgmakelaars (en onafhankelijk cliëntondersteuners).
Ook wilden we meer inzicht krijgen in de achtergronden van mantelzorg: welke persoonlijke, financiële, economische en maatschappelijke aspecten zijn verbonden aan het begrip ‘mantelzorg’?

Bijkomend doel was om naast mantelzorgers (en hun zorgvragers) ook overheden, bedrijven en organisaties onze diensten aan te kunnen bieden op het gebied van ondersteuning bij mantelzorgvraagstukken en preventie op dat gebied.
Iedere twee weken vertrokken we vanaf Enschede met de trein naar Utrecht voor inspirerende en uitdagende kennisoverdracht. Alle aspecten van de zorgwetten in Nederland kwamen voorbij, zo ook vele (schrijnende) praktijkvoorbeelden. We maakten kennis met bijzondere initiatieven, heldere websites en leerden van andere studiegenoten. Niet altijd trouwens, want regelmatig was de kennisoverdracht voor ons gesneden koek, bijvoorbeeld als het ging om PGB- en WLZ-zaken.

Het plan was om in juni 2020 de opleiding af te ronden, maar Corona maakte het noodzakelijk om de opleiding drie maanden uit te stellen. Maar nu, oktober 2020 is het zover en kunnen wij ons officieel Mantelzorgmakelaars noemen!
Als je allebei al werkt onder de naam Uw Budget, is de stap naar UwMantelzorgmakelaars.nl niet zo moeilijk natuurlijk, dus die domeinnaam werd gauw besteld en zo konden we aan de slag om deze website te ontwikkelen en online te zetten.
En omdat ons werk en daarmee deze website altijd in ontwikkeling is, zorgen we met regelmaat voor nieuw informatie, verhalen en ervaringen. Dat doen we aan de hand van voorbeelden uit onze praktijk én d.m.v. blogs waarvan dit de eerste is.
Met de blogs vertellen we wat meer over wat we meemaken: mooie en bijzondere ervaringen, trieste of juist gekke situaties. En er zal vast ook ruimte komen voor tenenkrommende ervaringen met instanties. We nemen onze lezers daarbij een klein beetje mee in onze werkzaamheden en ervaringen, al zeggen we er meteen bij dat de verhalen altijd zijn aangepast qua namen, locaties of bijvoorbeeld familieverhoudingen. Kortom: het worden verzonnen praktijkblogs, gebaseerd op waargebeurde situaties.

Erwin Eijkelkamp